APP下载 微博 微信

Hao4K影音

[音箱] Lightspeed电源拖板

发表于 2020年03月25日 00:48 20257 5 来源:影院音频> 音箱 |只看大图 回帖奖励 |正序浏览 |

ddhaaron 帖主

一直都谂,电源处理系咪即系滤波器???咁咪会CUT左频,声音出来会即时冇左高位同低位吗???咁咪唔纯正啰???经一番指正之后,先知道原来CLS-309用左一种名为复合磁性材料做成三枝类似白色滤芯的东西,用渠地自家的专利技术来过滤左电源中的另音色变差的电源,从而达至干净清晰的效果,而处理器内的每枝”滤芯”都会比不同的插位使用,非常认真架.而LS309当中仲有一个名为「功率因数修正(Power Factor Correction)功能」,可以改善交流电电压同电流转换相位差,而且可以过滤市电中的RFI、EMI干扰而且唔会影响电流的原整性.
上面都有提过, Lightspeed就算系入门版本的CLS-309,渠内部一样都有呢个Power factor Corrction电源相位修正功能,用以修正交流电电压与电流的相位差,说明谈及其补偿因子校正将交流电的电压和电流的相位角差来做一个校正动作,从而使电 和电流波相同。有助将电力中的功率更有效地传递,所以CLS-309对于电力的稳定性有帮助呢个功能绝对不能睇少.
当年未玩得咁投入时, 成日都会谂玩电系咪真系咁大影响, 自从比大家毒害之后, 电源线, FUSE, 电制位, 总之换一换野成套器材都会比到一份”企理左”的感觉小瑟, 但大家千万唔好谂住你套机一换线就会变左另一部机, 换电呢家野只系将你套机本身已经有的潜能重新发挥更多出来, 究竟你套机已经系最好的状态定仲有好多野未出, 呢D野真系要试过先知的, 玩电的朋友有时讲得兴起, 会神化左玩电呢件事, 咁就会比人印象一讲玩电就好似补药党咁呃人吹水云云…….!!!~_~ 讲返只CLS-309, 本身都用紧一只台湾的并联拖板的, 当然果只就冇滤波功能啦, 但价位都系同CLS-309 相近, 都系4千多5千元, 本来都觉得几好了, 发挥得唔错了, 要力水有力水, 都叫够厚声几岩我, 但换上左CLS-309 之后先知, 有D位成个音场原来仲可以企得再稳D, 打埋来的低频仲可以集中D, 呢个改善仲要 原来唔系差好多钱呢下先吸引, 不过眼见Lightspeed 仲有好多只MODEL 的电处可以再上, 呢一刻小瑟已经想想地直接杀上CLS-609, 贪渠有八个头, 可供Digital数码器材的电源输出有四组咁多, 够哂用. 但多个位, 钱又多左………一谂到去呢度, 其实只CLS-309 都好似够用勒喎…..^^ ”

全部回复5

mazeg 6

yrh100 5

nb267213667 发表于 2020-3-25 12:43
这应该是机器翻译的

这是广州方言

nb267213667 4

这应该是机器翻译的

ChiuChow鱼丸 3

我也来顶一下..!!!!

我的未来我做主 2

我也来顶一下..